Bazalka je nielen chutná, ale pomáha aj pri rôznych problémoch. Pôsobí upokojujúco na nervový systém, zmierňuje kašeľ, je vhodná pri astme, zmierňuje nadúvanie, pôsobí proti plynatosti, posilňuje žalúdok i kardiovaskulárny systém, zlepšuje chuť do jedla, je účinná pri zápale obličiek. Zvonka sa používa ako kloktadlo a na ťažko sa hojace rany. Okrem toho má pozitívny vplyv na imunitu a silné antiseptické účinky – protizápalové, protivírusové, odstraňuje bolesti a kŕče, prečisťuje obličky a močové cesty.
Bazalka je neodmysliteľne spätá najmä s ochutením cestovín a paradajkových jedál. Ale možno ju pridať aj do iných druhov pokrmov – dodá skvelú novú chuť rôznym omáčkam, polievkam, prívarkom, nálevom, rybám, dresingom, nápojom či rôznym druhom mäsa. Používa sa do šalátov, nátierok, omeliet, polievok, zapekaných zeleninových, hubových či strukovinových jedál.
Nový komentár