Kurkuma, korenie žltej až oranžovej farby, výraznej vône a mierne pálivej chuti pochádza z rastliny Curcuma longa, z čeľade zázvorovitých. Svoj pôvod má v Ázii, kde je aj súčasťou korenia karí.
Jej hlavná zložka polyfenol kurkumín má významné antioxidačné (5 x vyššie ako vitamín E), protizápalové a dokonca protinádorové účinky. Preto je kurkuma súčasťou niektorých onkologických terapií. Kurkumín pomáha srdcu, popoporuje cievny systém, znižuje cholesterol a je účinný pri pečeňových a žlčníkových ťažkostiach. Kurkuma napomáha aj pri kožných problémoch, reguluje tvorbu mazu, tým čistí a regeneruje pleť. Je odporúčané súčasne s kurkumou užívať aj čierne korenie, ktoré zvyšuje jeho vstrebateľnosť mnohonásobne.
V kuchyni môžeme toto korenie pridať do rôznych zeleninových zmesí, do omáčok, strukovín, ryže, k mäsám.
Kurkuma (turmeric)
Nový komentár